Selasa, 16 Mac 2010

Sakhir mimpi indah Ferrari


Formula One 2010 membuka tirai minggu lalu dengan litar Sakhir di Bahrain sebagai pembuka tirai. Namun bukanlah litar yang menarik perhatian saya untuk tahun ini, tetapi pelbagai perkara baru dalam F1 yang muncul unutk musim baru.

Pertama, kemunculan semula lagenda berleher panjang dari Jerman, Michael Schumacher, juara dunia 7 kali muncul kembali untuk musim ini setelah 3 tahun berehat. Kemunculan semula Schumi memang saya cukup nantikan, mengimbau kembali zaman kegemilangan sekitar tahun 2000 hingga 2004 beliau. Kedua, kemunculan beberapa pasukan baru seperti Lotus, Virgin turut memberi seri baru untuk musim ini. Tambah menarik apabila Lotus merupakan pasukan pertama Malaysia di kejohanan F1. Ketiga, pengenalan pertauran baru seperti larangan mengisi minyak sepanjang perlumbaan, had penukaran tayar, serta pengenalan sistem mata baru menyebabkan musim kali ini lebih segar.

Kesudahannya, Sakhir menjadi mimipi indah buat Ferrari apabila menaiki podium 1 dan 2 menerusi Alonso dan Massa. Terkenanglah kembali saat kegemilangan yang telah lama tidak dikecapi Ferrari sejak tahun 2008. Kemunculan Schumacher juga tampak meyakinkan apabila berada di kedudukan ke 6, suatu keputsan yang baik buat veteran yang berehat selama 3 tahun ini. Pastinya ini juga merupakan satu amaran bahawa Schumi bakal memberikan saingan yang cukup hebat buat pelumba-pelumba muda yang lain. Bagi pasukan Lotus, kejayaan menghabiskan kesemua perlumbaan adalah sesuatu yang membanggakan bagi pasukan yang baru setahun jagung dibina ini seterusnya meletakkan Lotus sebagai pasukan terbaik bagi pasukan baru. Jenama Lotus yang menyepi selama 16 tahun dalam F1 ternyata masih ada bisanya. Nampaknya, pengurus pasukan Virgin perlulah membayangkan dirinya dengan uniform pramugari Air Asia seperti yang telah dijanjikannya dengan Tony Fernandes, Pengurus Pasukan Lotus.

Namun, untuk perlumbaan di Bahrain, saya memang bosan menontonnya. Selalu saja saya tukar saluran. Entahlah apa sebabnya, mungkin kerana bentuk litar di Sakhir yang panjang menyebabkan saya jadi cepat bosan. Bayangkan untuk satu pusingan saja, hampir dua minit baru lengkap, memang cukup lama. Tambah pulak bila litar Sakhir terdapat banyak laluan lurus yang panjang, menyebabkan tidak banyak aksi yang menarik dapat ditonton dalam perlumbaan. Bosanlah bila tengok kamera jadi kaku rakam jentera F1 bergerak di jalan yang lurus...

Kena tunggulah Sepang bulan depan baru rasa seronok kot. Litar Sepang lebih menarik. Cadangnya nak pergi ke sana. Harap-harap ada lagilah tiket yer...

Tiada ulasan :