Rabu, 6 April 2016

Perkongsian pengalaman temuduga SPP DG41 (2015)


Baru beberapa hari ini, maka perkhabaran gembira kedengaran tatkala rakan-rakan telah mendapat panggilan untuk temuduga SPP. Tahniah diucapkan kerana ia merupakan langkah pertama sebelum bergelar sebagai seorang guru. Penantian kalian penuh dengan kesabaran, kerana tempoh dua tahun memang sangat lama.

Setahun lalu, saya juga merasai detik yang sama. Sekitar awal Mac 2015, maka saya mendapat panggilan temuduga SPP. Tarikhnya adalah pada 18 Mac 2015 di Institut Pendidikan Guru Kampus Ipoh, jam 7.30 pagi, iaitu sesi 1.

Berdasarkan pengalaman saya yang lalu, bolehlah disimpulkan bahawa temuduga SPP ini bukanlah sesuatu yang mudah. Memang sangat sukar dan mencabar. Perlu ada persediaan mental terutamanya. Perlu bersedia secukupnya.

Maka apakah persediaan yang perlu dilakukan? Sedikit perkongsian saya nukilkan. Mungkin berguna kerana ia berdasarkan pengalaman sendiri. Mungkin ia sesuai atau mungkin juga tidak.

Panggilan temuduga SPP saya dahulu


Persediaan awal

Perkara pertama sebaik mendapat keputusan panggilan temuduga SPP, adalah dengan menyemak maklumat peribadi yang terpapar. Apakah nama betul dan apakah no ic juga betul. Kalau salah, maka maklumkan pada pihak SPP. Perkara ini penting untuk mengelakkan masalah sewaktu hari temuduga nanti.

Apakah dokumen yang perlu disediakan?

Senarai dokumen yang wajib dibawa akan dilampirkan oleh pihak SPP di dalam portal. Berikut adalah senarainya:

a)      Kad pengenalan
b)      Sijil lahir
c)       Sijil SPM dan STPM (jika ada)
d)      Ijazah
e)      Surat pengiktirafan kelayakan dari JPA (pengiktirafan kursus yang diambil di universiti)
f)       Buku Rancangan Pengajaran Harian (RPH) sewaktu praktikum dulu.

Keenam-enam perkara ini wajib dibawa pada hari temuduga, bawa yang asal dan perlu dibuat salinan serta disahkan. Kegagalan membawanya boleh menyebabkan calon dihalang untuk masuk ke bilik temuduga.

Itu dokumen yang wajib dibawa yang diminta oleh SPP. Kalau ikut senarai lain, banyak lagi yang perlu dibawa. Gambar di bawah ni adalah senarai penuh yang perlu dimasukkan ke dalam fail nanti. (Fail perlu clear folder)
Rasanya gambar tersebut dah cukup untuk menerangkan apa yang perlu dibawa nanti. Oh ya, untuk tambahan, pastikan bawa bahan-bahan bantu mengajar (ABM) sewaktu praktikum dulu. Tak perlu bawa semua. Sebab mungkin anda perlu mengajar nanti sewaktu sesi temuduga.

Pakaian

Bagi lelaki, pastikan berbaju kemeja (pastikan baju kemeja tanpa corak) serta bertali leher. Tanda nama perlu dipakai dan ikut spesifikasi SPP (Boleh rujuk portal SPP). Seeloknya memakai blazer walaupun ia bukan perkara yang diwajibkan. Kasut mesti kasut kulit dan perlu berkilat. (Dulu saya ditegur sebab kasut tak berkilat). Stokin perlu warna hitam sahaja, jangan pakai warna kelabu dan lain-lain.

Begitu juga perempuan. Seeloknya berbaju kurung, dan memakai blazer. Namun, blazer yang dipakai mestilah blazer perempuan. Beza blazer lelaki dan perempuan adalah terletak pada kedudukan butangnya. Blazer lelaki butangnya ada tiga di bahagian kanan dan blazer perempuan butangnya ada dua di bahagian kiri. Perlu juga memakai tanda nama, dan pastikan kasut yang dipakai kasut yang sesuai iaitu kasut sarung.

Rambut bagi lelaki perlu kemas dan pendek. Elakkan berjambang dan bermisai. Kalau boleh biar kosong muka tanpa misai dan janggut. Pastikan rambut tidak berwarna. Bagi perempuan, rambut seeloknya diikat dengan kemas.Kalau bertudung, seeloknya tudung bawal. Jangan pakai tudung yang berlilit dan berfesyen.

Soal pakaian ini sangat penting kerana ia akan menjadi penilaian pertama oleh panel temuduga nanti. Jadi, pastikan pakaian yang dipakai itu kemas dan mengikut etika pemakaian sebagai seorang guru.

Apa yang perlu dibaca?

Soalan ini pasti akan berlegar-legar bagi semua yang akan menghadapi temuduga SPP. Secara keseluruhannya, terdapat banyak juga yang perlu dibaca sebelum melangkah ke bilik temuduga. Pengetahuan am seperti Rukun Negara, sejarah negara, nama-nama Perdana Menteri Malaysia, nama-nama barisan kabinet terkini dan tidak dilupakan juga nama Ketua Pengarah Pendidikan Malaysia dan negeri. Nama-nama ini perlu diingat dengan betul; dari gelaran sehinggalah nama penuhnya.

Selain itu, fokus utama sewaktu temuduga nanti ialah berkaitan dengan Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (PPPM) seperti lima aspirasi pendidikan negara (Akses, Kualiti, Ekuiti, Perpaduan, dan Kecekapan). Selain itu, perlu juga memahami enam ciri utama pelajar untuk bersaing di peringkat global iaitu (Pengetahuan, Kemahiran Berfikir, Kemahiran Memimpin, Kemahiran Dwibahasa, Etika dan Kerohanian, dan Identiti Nasional).

Selain itu perlu ingat dan faham 11 Anjakan untuk transformasi sistem pendidikan negara yang terdapat dalam PPPM ini. Semua maklumat ini boleh diperoleh dalam laman web KPM. Google saja PPPM, insya-Allah anda akan jumpa.

Selain itu, anda perlu peka dengan isu-isu semasa seperti GST, Kelas Abad ke-21, masalah jerebu, cuaca panas, isu-isu politik terkini serta isu-isu antarabangsa. Maknanya, kena rajin-rajinlah untuk membaca akhbar tempatan untuk tahu isu semasa ini.

Selain itu, cuba ingat kembali dan fahami lesson plan atau RPH praktikum yang pernah anda buat dahulu. Cuba ingat aktiviti yang pernah dilakukan dulu. Berkemungkinan anda akan ditanya oleh penemuduga dan mungkin juga anda diminta untuk melakukan micro teaching sewaktu temuduga nanti. Maknanya anda kena bersiap sedia kemungkinan untuk mengajar di dalam bilik tersebut.

Untuk nota lengkap tersebut, anda boleh minta secara peribadi di Facebook saya, Muhammad Yazid Rosly.


Tentatif semasa hari temuduga

1)      Pendaftaran
Pastikan anda datang sejam sebelum waktu temuduga. Sekiranya waktu temuduga yang tercatat dalam surat panggilan itu ialah 7.30, maka anda perlu berada di tempat temuduga sekitar jam 6.45 hingga 7.00 pagi. Hal ini bagi mengelakkan situasi kelam kabut.

Apabila tiba, terus menuju ke kaunter pendaftaran. Di sana, anda akan mendaftar nama anda untuk kehadiran. Kemudian anda perlu menyerahkan semua dokumen yang dibawa (asal dan salinan) untuk disemak oleh pegawai SPP. Sekiranya lengkap, anda akan dibenarkan untuk temuduga. Jika tidak lengkap, anda diminta untuk melengkapkannya. Seeloknya, susun siap-siap dokumen tersebut, bagi memudahkan pegawai SPP memeriksa dokumen anda.

Sebaik selesai dokumen diperiksa, pegawai SPP tadi akan meminta anda menunggu di luar bilik temuduga. Akan ada enam orang yang akan menunggu di luar bilik ini yang barangkali rakan-rakan anda sendiri.

Setiap bilik temuduga akan dibahagikan kepada kursus dan bidang masing-masing. Kalau TESL macam saya, maka semuanya nanti adalah dari kalangan TESL. Bilik-bilik lain pula akan punyai panel yang berbeza mengikut kursus yang dipohon.

2)      Sesi temuduga

Sesi temuduga akan berlangsung secara berkumpulan. Sebaik keenam-enam nama dipanggil oleh pegawai SPP, maka anda perlulah bergerak menuju ke bilik temuduga. Pastikan anda butang blazer anda. Jangan lupa bawa bersama buku RPH anda serta bahan bantu mengajar jika ada. Beg tangan jangan bawa masuk atau kalau bawa masuk, jangan letak di atas riba anda. Letak di tepi kerusi.

Pastikan juga anda bergerak mengikut urutan nama yang telah disebut oleh pegawai SPP tadi. Sebelum masuk, ketuk pintu dahulu. Apabila diberi keizinan oleh panel temuduga, barulah anda masuk. Orang pertama yang masuk haruslah memberi ucap salam.

Sebaik masuk, terus berdiri di hadapan kerusi mengikut urutan nama atau ikut sahaja arahan dari panel temuduga. Di dalam bilik ini, akan terdapat tiga orang panel temuduga yang terdiri daripada guru cemerlang atau mungkin bekas pengetua. Seorang akan memeriksa RPH anda, seorang lagi akan menyentuh soalan temuduga berkaitan kursus anda dan seorang lagi akan bertanya soalan am.

Jangan duduk. Tunggu arahan duduk dari mereka, barulah anda duduk. Terus berdiri di tempat masing-masing.

Sesi temuduga akan terbahagi kepada tiga slot, iaitu  slot etika pemakaian, slot bidang kursus, dan slot pengetahuan am. Kebiasaan temuduga bagi TESL berlangsung selama 2 ke 4 jam. (Antara temuduga SPP yang paling panjang dan susah sebenarnya berbanding kursus lain).

Slot etika pemakaian

Untuk slot ini, ia akan bertanya secara menyeluruh pengetahuan calon mengenai peraturan dan etika pemakaian sebagai seorang guru. Kena tahu saiz standard tanda nama (berapa ukurannya, jumlah huruf maksimum yang dibenarkan, dan warna apa). Perlu tahu dari mana sumber rujukan bagi peraturan etika pemakaian ini. Jawapannya boleh dirujuk di laman web SPP.

Anda juga akan ditanya tentang perbezaan blazer lelaki dan perempuan, dan bagaimana ciri blazer itu sendiri; iaitu perlu ada poket di dalam. Anda juga akan ditanya kenapa perlu pakai kasut berwarna hitam. Kenapa guru perlu mengikut etika pemakaian. Semua ini akan disoal dalam slot ini. Apa yang penting, tenang dan jawab dengan jujur. Kalau tak tahu, cakap saja tak tahu. Jangan ‘menggoreng’ jawapan anda.

Kalau ikut pengalaman saya dulu, slot ini berlangsung selama hampir 30 minit dan kami perlu berdiri sepanjang slot ini.

Slot bidang kursus pengajian

Anda akan diminta duduk sebaik slot ini dijalankan. Sebelum duduk, pastikan anda buka butang blazer. Kalau tak buka, pasti anda akan ditegur nanti.

Bagi slot ini, ia akan menyentuh soalan-soalan berkaitan bidang kursus anda. Soalan-soalan berkaitan bagaimana Pdp berkesan akan ditanya nanti. Soalan yang akan ditanya lebih berbentuk soalan KBAT yang bermaksud, ia memerlukan anda untuk berfikir dan mengaplikasikannya dalam pengajaran anda.

Sebagai contoh seperti saya dulu, saya ditanya soalan bagaimana untuk mengaplikasikan Rukun Negara kedua iaitu Kesetiaan kepada Raja dan Negara ke dalam pengajaran Reading di kelas. Bagaimana untuk menjalankan aktiviti di kelas, supaya para pelajar dapat menyelami Rukun Negara kedua itu.

Jangan harap soalan straight to the point seperti, apakah nama Menteri Pendidikan Malaysia, atau soalan seperti apakah maksud KBAT dan I-Think. Soalan sebegitu takkan ditanya nanti. Ia lebih bersifat soalan berfikir daripada soalan menghurai fakta dan angka! So, it’s not easy anyway.

Slot soalan pengetahuan am

Bagi slot ini, ia akan dikendalikan oleh panel kedua temuduga. Dalam slot ini, anda akan ditanya mengenai apa-apa sahaja soalan am sama ada berbentuk umum atau mungkin juga politik. Jika ia bersifat politik, pastikan anda menjawab dengan berhemah. Ingat, anda nak kerja dengan kerajaan, jadi jawapan pun kenalah bersifat berhemah.

Mungkin anda akan ditanya soalan seperti GST, PPSMI, PIBG, atau apa sahaja isu-isu semasa yang sedang berlaku. Untuk slot ini ia agak santai. Apa yang penting, anda harus tenang dan bijak menjawab soalan. Tak perlu tergopoh gapah nak menjawab. Just relax.

Slot penutup

Selepas itu, panel ketiga temuduga akan memberi komen mengenai buku-buku RPH yang diperiksanya. Dengar sahaja komennya dan jangan beri apa-apa ulasan anda. Angguk sahaja dan jangan bangkang. Memang beliau akan mengkritik dan memberi komen yang mungkin kadangkala pedas. Tetapi, biarkan sahaja kerana memang kita banyak kelemahan sewaktu praktikum dahulu.

Ulasan yang diberi lebih bersifat secara umum. Maknanya, beliau akan mengulas buku RPH itu secara keseluruhan tanpa menyebut siapa nama pemilik buku RPH itu.

Selepas itu, maka selesailah sesi temuduga anda. Apabila anda diminta berdiri, barulah berdiri. Kemudian salamlah kesemua panel tersebut dan ucapkan ucapan terima kasih.

Sewaktu temuduga saya dulu, salah seorang panel itu merupakan bekas Pengetua sekolah adik saya. Maka, berbuallah saya seketika dengannya selepas itu.

Tips sewaktu ditemuduga

1)      Dengar arahan yang diberi
Patuh dan dengar setiap arahan yang diberi oleh barisan panel. Jangan lawan atau mempersoalkan mereka. Jika mereka suruh anda melakukan pengajaran mikro di bilik tersebut, patuhi dan turuti sahaja. Jangan cakap tak boleh.

Ada sesetengah rakan saya diminta untuk melakukan pengajaran mikro. Sebab itu kena siap sedia bahan ABM sewaktu temuduga SPP.

2)      Dengar soalan dengan teliti. Jangan gementar atau berangan.
Fikiran kena fokus. Dengar soalan yang diajukan dengan teliti. Soalan yang diberi memang kadangkala agak panjang. Maka, ingat setiap elemen yang ditanya. Fahami soalan yang diberi. Jangan terlalu gementar dan jangan berangan pula. Pastikan fikiran anda di bilik tersebut. Takut nanti salah faham soalan, dijawab salah soalan yang diberi.

3)      Jika tak tahu nak jawab apa, beri peluang kepada rakan-rakan lain
Mungkin akan ada waktu di mana anda tak tahu nak jawab apa. Maka, senyap sahaja dan jangan cuba menjawab. Biarkan rakan-rakan anda menjawabnya dahulu. Kebiasaannya panel temuduga akan memberi peluang kepada sesiapa sahaja untuk menjawab dulu. Kalau semua senyap, baru dia akan sebut nama.

Selalunya apabila mendengar jawapan dari rakan-rakan anda, mungkin anda akan mendapat sedikit idea untuk jawapan anda nanti. Tapi hati-hati, kalau anda menjadi orang terakhir menjawab, takut pula kesemua idea anda telah dijawab oleh rakan-rakan anda yang lain.

4)      Jangan gopoh dan jangan menguasai perbincangan
Untuk temuduga SPP ini, anda kena tenang. Bukan sejauh mana anda mampu bercakap, atau sejauh mana anda petah berkata-kata, tetapi sejauh mana ketepatan jawapan anda. Panel akan menilai bagaimana cara anda menajawab soalan itu. Kadangkala cakap sedikit sahaja, namun jawapan yang diberi tepat. Itulah yang sebaiknya.

Seperti saya dulu, ditanya soalan fungsi dan peranan PIBG. Rakan-rakan dalam kumpulan saya semua menjawab panjang lebar dan jawapan mereka lebih berfokus kepada cara meningkatkan prestasi akademik sekolah. Sebaik giliran saya untuk menjawab selaku orang terakhir, saya hanya memberi jawapan pendek iaitu fungsi PIBG adalah sebagai satu sumber kewangan sekolah untuk pembangunan akademik dan fizikal sekolah.

Panel tersebut kemudian berkata “Itulah jawapan yang saya nak”

Nampak tak. Tak perlu cakap banyak. Apa yang penting tepat.

5)      Kalau tak tahu, jangan hentam menjawab
Ini adalah perkara paling penting. Apabila ditanya soalan dan anda tidak tahu jawapannya, jangan sama sekali cuba menjawab soalan yang diberi. Jangan cuba nak ‘menggoreng’. Cakap saja tak tahu. Apa yang penting kena jujur. Jangan tunjuk pandai.

6)      Tenang dan jangan tunjukkan wajah gementar anda
Buat biasa sahaja sewaktu di bilik temuduga. Jangan menampakkan diri anda itu gementar. Sebagai bakal guru anda kena yakin walaupun memang di saat itu anda gementar. Panel nak lihat perwatakan anda. Maka tunjukkanlah perwatakan yang yakin dan tenang sesuai dengan ciri seorang guru.

Penutup
Hakikatnya, temuduga DG41 SPP ini bukanlah mudah. Memang ia boleh dikatakan sangat susah dan mencabar. Tekanan yang akan dihadapi memang tak boleh digambarkan. Mungkin akan diingati sampai ke hari tua. Maka, persiapkan diri bukan sahaja dari sudut ilmu, tetapi juga dari sudut mental. Fikiran kena tenang dan bersedia. Jangan terlalu risau. Bersiap sedia untuk menghadapi tekanan nanti.

Namun, harus diingat, sejauh mana pun sukarnya temuduga SPP itu, kelak apabila anda menjadi guru, beban tugasnya lebih hebat dan besar. Oleh itu, bersiap sedia untuk masuk ke alam pendidikan. Ia bukan kerja yang mudah.

Jangan dulu asyik berkobar-kobar tuntut temuduga dan posting, bila dah kerja mula mengeluh sana dan sini. Sejujurnya, nak jadi guru jangan mengeluh. Terima sahaja walaupun ia membebankan.

Salam maju jaya buat rakan-rakan yang bakal menghadapi temuduga SPP nanti. Buat yang terbaik. Moga berjaya dan mendapat posting nanti.

Insya-Allah.


Wajah ceria selepas temuduga SPP yang berlangsung selama hampir 3 jam. Saya di belakang paling kiri.
*Untuk nota lengkap dan sebarang pertanyaan boleh PM Facebook saya.76 ulasan :

Zue berkata...

Hi.. Mereka gunakan BM atau BI ketika calon tesl seperti awak ditemuduga?

Muhammad Yazid Rosly berkata...

Untuk sesi umum seperti dasar-dasar pendidikan, ia akan gunakan BM. Kalau sesi bidang TESL, baru guna BI. Macam pengalaman saya dulu, penemuduga akan maklumkan du;u untuk kita gunakan bahasa apa sebelum menjawab soalan yang diberi.

ArbSalam berkata...

Assalamualaikum sir yazid.. sy akan hadir temuduga 13 september ni.. sy tiada fb.. mohon jasa baik utk kongsikan nota lengkap temuduga ke email sy.. arbsalambakar@yahoo.com

Tanpa Nama berkata...

Assalamualaikum. Terima kasih untuk maklumat dan perkongsian yang sangat berguna ini. Saya juga akan menghadiri temu duga pada 14 September ini. Sudi kiranya tuan kongsikan nota lengkap temu duga ke e-mel saya, teriadewi@gmail.com.

Semoga Allah membalas segala kebaikan Sir Yazid. :)

Muhammad Yazid Rosly berkata...

Saya telah emailkan nota-nota tersebut. Selamat maju Jaya ya

Zai Nadia berkata...

Assalamualaikum tuan, mohon jasa baik tuan kongsikan notes ke email saya nadiazainon@gmail.com.

Thanks in advance. Semoga Allah balas jasa baik tuan.

Tanpa Nama berkata...

Assalamualaikum tuan. Terima kasih atas perkongsian yang sangat membantu untuk iv spp. Mohon jasa baik tuan untuk kongsikan notes ke email saya tiyaathirah007@gmail.com.

Terima kasih.

Aminah berkata...

Salam sir yazid.sy akan hadapi iv pada 13 sept ni...mohon jasa baik sir utk kongsi nota temuduga..email sy, aminahbintianuar@gmail.com...jazakumullahu khairan kathira

liyana berkata...

Assalamualaikum sir. Terima kasih atas perkongsian yang sangat membantu untuk iv spp sy pada minggu hadapan. Mohon jasa baik sir untuk kongsikan nota ke email saya lya_idma@yahoo.com. moga ALLAH membalas jasa baik sir

Muhammad Yazid Rosly berkata...

Semua nota telah diemelkan kepada kalian semua. Selamat maju jaya

Tanpa Nama berkata...

Assalamualaikum sir. Terima kasih atas perkongsian yang sangat membantu untuk iv spp sy pada minggu hadapan. Mohon jasa baik sir untuk kongsikan nota ke email saya norhidayahsulaiman1991@gmail.com. moga ALLAH membalas jasa baik sir

Izzaty Ishak berkata...

Assalamualaikum sir. Terima kasih atas perkongsian yang sangat membantu untuk iv spp sy pada minggu hadapan. Mohon jasa baik sir untuk kongsikan nota ke email saya izzaty.ishak@gmail.com Moga ALLAH membalas jasa baik sir. Terima kasih.

Aida berkata...

Assalammualaikum sir Yazid..Mohon jasa baik sir untuk kongsikan nota ke emel saya eyda_2304@yahoo.com
Semoga kebaikan sir dilimpahkan dengan rezeki melimpah ruah..am in

hana berkata...

Assalamualaikum. terima kasih atas perkongsian ini. Jika tidak keberatan sudi kiranya tuan kongsikan nota lengkap untuk temuduga spp ke email saya fara_hana91@yahoo.com. Semoga Allah membalas jasa baik tuan.

Adib Faisal Yaacob berkata...

Assalamualaikum Tuan Yazid. Saya juga ingin memohon jasa baik Tuan untk kongsikan nota lengkap temuduga spp ke email saya munirah.embong@gmail.com. Moga Allah membalas jasa baik Tuan.

mya mira berkata...

Assalamualaikum sir yazid.. terima kasih atas perkongsian yang sgt membantu utk iv spp mggu depan iaitu pd 20/9/2017.. sy ingin memohon jasa baik sir kongsikan nota lengkap temuduga spp ke email sy chemyamira@gmail.com.. semoga Allah membalas jasa baik sir..

Muhammad Yazid Rosly berkata...

Semua nota tersebut telah dihantar ke emel masing-masing

Tanpa Nama berkata...

Assalamualaikum...saya juga ingin memohon jasa baik tuan untuk konsikan nota lengkap temuduga spp ke email saya..moshiliza@gmail.com. terima kasih.

Tanpa Nama berkata...

As salamualaikum..saya juga ingin jasa baik tuan kongsikan nota lengkap temuduga spp ke email miss.ajmal.na@gmail.com.. segala jasa baik tuan saya ucapkan terima kasih

Tanpa Nama berkata...

Assalamualaikum sir. Terima kasih atas perkongsian yang sangat membantu untuk iv spp sy pada bulan 10 2017 nanti. Mohon jasa baik sir untuk kongsikan nota ke email saya dyanarafi@yahoo.com. Semoga ALLAH membalas jasa baik sir. terima kasih

Tanpa Nama berkata...

Assalamualaikum sir yazid.. terima kasih atas perkongsian ini.sy ingin memohon jasa baik sir untuk kongsikan nota lengkap temuduga spp ke email sy iqah.haqi@gmail.com. semoga Allah membalas jasa baik sir.terima kasih

Muhammad Yazid Rosly berkata...

Kesemua nota telah dihantar ke emel masing-masing

Yakeas Mahendra Raj berkata...

Good afternoon Sir Yazid. Thanks a lot for sharing your experience about the SPP interview. It would be a really big help if you could share the notes to my email yakeas@gmail.com. Thank you so much for all the information you have shared as it would really help me for my interview soon.

Muhammad Yazid Rosly berkata...

Good day for you! I have sent the notes to your mail. Please check your inbox. Good luck for your interview. Welcome to our big family; teachers.

Unknown berkata...

Salam.. Tq atas perkongsian...mohon jasa baik tuan utk share nota lengkap menghadapi iv...semoga Allah membalas jasa baik tuan.

Unknown berkata...

Mohon share di alamat email sy razainihalim@yahoo.com.my...tq

Tanpa Nama berkata...

mohon encik share di alamat email saya sitikhadijah_basri@yahoo.com. terima kasih :)

labibah bakeri berkata...

asalamualaikum sir yazid.interview sy pd 4 octbr..blh encik share nota lgkp di labibahbakeri@gmail.com

Aimunie Husna berkata...

Assalamualaikum. terima kasih atas perkongsian ini. Jika tidak keberatan sudi kiranya Sir Yazid kongsikan nota lengkap untuk temuduga spp ke email saya aimunie92@gmail.com. Utk pgetahuan sir sy akan iv mggu hdpn. Semoga Allah membalas jasa baik tuan.

Muhammad Yazid Rosly berkata...

Telah dihantar ke emel yang dinyatakan. Selamat maju jaya!

suicidesheep berkata...

assalam. terima kasih atas perkongsian saudara. saya akan iv lg 3 mggu mohon saudara jika tidak keberatan untuk berkongsi nota lengkap iv spp ke emel sy. fixx28th@gmail.com

Tanpa Nama berkata...

Assalamualaikum..time kasih ats prkongsian..klu tidak keberatan mohon tuan kongsikan nota lengkap ke emel saya fatimahayub90@gmail.com

Nursyafiqa Nawi berkata...

Assalamualaikum, terima kasih atas perkongsian saudara. Kalau tidak keberatan, mohon saudara kongsikan nota lengkap ke emel saya nursyafiqanawi@gmail.com
Terima kasih. Semoga Allah membalas jasa baik saudara.

Tanpa Nama berkata...

Terima kasih tuan atas perkongsian ini..boleh tuan share nota tuan ke alamat email sy asybillah@gmail.com

Terima kasih..

Izzati Rahman berkata...

Assalamualaikum. Terima kasih untuk perkongsian saudara. Jika tidak keberatan, mohon jasa baik saudara untuk berkongsi nota saudara ke alamat email ini izzati.rahman93@yahoo.com
Terima kasih dan moga Allah membalas jasa baik saudara.

Tanpa Nama berkata...

ASSALAM SIR. CAN I HAVE UR NOTES? THIS IS MY EMAIL chocolatedevil43@yahoo.com. thank you sir.

Tanpa Nama berkata...

Assalamualaikum..
terima kasih atas perkongsian yang sangat bermanfaat ini.. minta jasa baik tuan untuk emailkan nota ke email saya..
izzaty.hamdan@yahoo.com

moga Allah membalas jasa baik tuan.

p/s: Doakan sesi temuduga saya nanti berjalan dengan lancar dan berjaya :)

Nur Fazlin berkata...

Assalamualaikum tuan, mohon jasa baik tuan kongsikan notes ke email saya nurfazlin809495@gmail.com
Thanks in advance. Semoga Allah balas jasa baik tuan

Tanpa Nama berkata...

Assalamualaikum..
terima kasih di atas perkongsian yang bermanfaat ini.. minta jasa baik tuan untuk emailkan nota ke email saya juga.

hidayaturnabila95@gmail.com

semoga Allah membalas jasa baik tuan.

Muhammad Yazid Rosly berkata...

Telah dihantar nota-nota tesebut ke emel yang dinyatakan

Nasi Kuning berkata...

Terima kasih tuan atas perkongsian ini..boleh tuan share nota tuan ke alamat email sy bip1610@gmail.com

Terima kasih..

Ung Yi berkata...

Assalamualaikum sir. Terima kasih atas perkongsian yang sangat membantu untuk iv spp sy pada minggu hadapan. Mohon jasa baik sir untuk kongsikan nota ke email saya ungyi@gmail.com Moga ALLAH membalas jasa baik sir. Terima kasih.

Tanpa Nama berkata...

Assalamualaikum sir. Terima kasih atas perkongsian yang sangat membantu untuk iv spp sy pada minggu hadapan. Mohon jasa baik sir untuk kongsikan nota ke email saya sitiaisahethin609@gmail.com Moga ALLAH membalas jasa baik sir. Terima kasih.

Young Poh Ping berkata...

Thanks for your great sharing regarding SPP interview. Can you please share your notes to my email youngpohping@gmail.com Thank you very much!

Tanpa Nama berkata...

Terima kasih atas perkongsian encik. Mohon jasa baik encik kongsikan nota ke email geikwahlee@gmail.com. Terima kasih.

Kok Jia Xuan berkata...

Thank you sir for your generous sharing with us! We will be having interview in a short time. It will be very helpful if you will share the notes to my gmail : jiaxuankok@gmail.com. Thanks alot!

NUR SILMI berkata...

Assalamualaikum sir. Terima kasih atas perkongsian utk temuduga spp. Sy akan menghadiri temuduga pd minggu hadapan. sekiranya tidak keberatan, mohon jasa baik sir untuk kongsi nota temuduga ke email sy, silmishafie@gmail.com. Doakan iv sy berjalan lancar dan sy lulus. terima kasih.

Faezy Ab Hadi berkata...

Assalamualaikum..saya nak tanya.selepas saudara menjalani temuduga spp berapa lama untuk tunggu keluar keputusan temuduga?

Muhammad Yazid Rosly berkata...

Zaman saya dulu, kena tunggu hampir 5 bulan. Tapi sekarang ni cuma perlu tunggu 2 ke 3 bulan sahaja.

Farahin hamizan berkata...

Assalamualaikum 😊 sir terima kasih atlas perkongsian untuk temuduga spp ni.Jikalau tidak keberatan ,Mohon Jasa baik sir untuk kongsikan nota ke email saya frhmizan@gmail.com..terima kasih

Fatin Fatihah berkata...

Assalamualaikum sir. Terima kasih atas perkongsian yang sangat membantu untuk iv spp sy pada 16/4/2018. Mohon jasa baik sir untuk kongsikan nota ke email saya fatinfatihah43@gmail Moga ALLAH membalas jasa baik sir. Terima kasih.

syaza hakimin berkata...

Assalamualaikum sir terima kasih atas perkongsian untuk temuduga spp ni.Jikalau tidak keberatan ,Mohon Jasa baik sir untuk kongsikan nota ke email saya syazahs2018@gmail.com. terima kasih

Nurul Syuhada Bt Hashim berkata...

Assalamualaikum wbt, Sir Yazid.
Terima kasih atas perkongsian yang sangat bermanfaat ini. Ianya membantu saya untuk menghadapi temuduga Isnin ini (9 April 2018).

Jika tidak keberatan, saya ingin memohon jasa baik Sir untuk emailkan nota ke email saya juga. Terima kasih banyak-banyak ya.

syuhas_ip@yahoo.com

Moga Allah membalas jasa baik Sir.

Nisaq Ilmiah berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
cseetee berkata...

Assalamualaikum sir Terima kash atas perkongsian. Doakan saya temuduga pada 19/4/2018 ni. Boleh sir kongsikan nota2 pd sy di email sy cseetee86@gmail.com

cseetee berkata...

Assalammualaikum mcm hari itu iv okey x. Dia tanya apa

Tanpa Nama berkata...

Assalammualaikum, terima kasih atas perkongsian. Sy akan ditemuduga 19/4/2018. Boleh kongsikan nota nota di email sy izzatianuar06@gmail.com terima kasih sir.

Muhammad Yazid Rosly berkata...

Waalaikumussalam. Tahniah kerana menerima panggilan IV. Nota tersebut telah dihantar ke emel yang dinyatakan

Muhammad Yazid Rosly berkata...

Waalaikumussalam. Tahniah ya dipanggil IV. Saya telah emelkan nota tersebut. Selamat maju jaya

Muhammad Yazid Rosly berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Muhammad Yazid Rosly berkata...

Waalaikumussalam. Sama-sama. Saya telah emelkan nota tersebut. Selamat maju jaya ya

Muhammad Yazid Rosly berkata...

Waalaikumussalam. Tahniah ya. Nota tersebut saya emelkan. Selamat maju jaya dan moga cepat posting

Muhammad Yazid Rosly berkata...

Waalaikumussalam. Tahniah ya. Nota tersebut saya emelkan. Selamat maju jaya dan moga cepat posting

Muhammad Yazid Rosly berkata...

Waalaikumussalam. Tahniah ya. Nota tersebut saya emelkan. Selamat maju jaya dan moga cepat posting

h@ain.matahati berkata...

Assalamualaikum encik yazid.... terima kasih diatas perkongsian ilmu yg encik perolehi. Saya akan menjalani temuduga pada minggu ini, dan jika encik tidak keberatan boleh kongsikan nota2 encik pada email saya? farkhainzubir93@gmail.com.

Tanpa Nama berkata...

Assalammualaikum, terima kasih atas perkongsian. Sy akan ditemuduga 27/4/2018. Boleh kongsikan nota nota di email sy citiey1304@gmail.com .terima kasih encik..semoga Allah sentiasa merahmati encik dan keluarga.

Azida berkata...

Assalamualaikum..terima kasih atas perkongsiannya..sy akan temuduga pd minggu dpan..sekiranya tidak keberatan untuk brkongsi nota encik di email sy mynameisazida@gmail.com..terima kasih..semoga Allah dpt membalas jasa encik..

Muhammad Yazid Rosly berkata...

Waalaikumussalam. Tahniah ya. Nota tersebut saya emelkan. Selamat maju jaya dan moga cepat posting

Muhammad Yazid Rosly berkata...

Waalaikumussalam. Tahniah ya. Nota tersebut saya emelkan. Selamat maju jaya dan moga cepat posting

Muhammad Yazid Rosly berkata...

Waalaikumussalam. Tahniah ya. Nota tersebut saya emelkan. Selamat maju jaya dan moga cepat posting

cik kekasih berkata...

Assalamualaikum wbt..
Saya juga akan menghadapi interview pada 19 April 2018.

Jika tidak keberatan, sy ingin memohon perkongsian nota bagi persediaan temuduga nanti.

Ini emel saya: cikkekasih@gmail.com

Terima kasih dan semoga Allah membalas kebaikan sir. InshaAllah.

Muhammad Yazid Rosly berkata...

Waalaikumussalam. Tahniah. Telah dihantar nota tersebut ke emel yang dinyatakan

Hakim Mazlan berkata...

Assalamualaikum wbt..
Saya juga akan menghadapi interview pada 27 April 2018.

Jika tidak keberatan, sy ingin memohon perkongsian nota bagi persediaan temuduga nanti.

Ini emel saya: akimmazlan90@gmail.com

Terima kasih dan semoga Allah membalas kebaikan sir. InshaAllah.

hajiqi berkata...

Assalamualaikum wbt..

Jika tidak keberatan, sy juga ingin memohon perkongsian nota bagi persediaan temuduga nanti.

Ini emel saya: yyomi91@gmail.com

Terima kasih dan semoga Allah membalas kebaikan sir

nur berkata...

Assalamualaikum wbt..

Jika tidak keberatan, sy juga ingin memohon perkongsian nota bagi persediaan temuduga nanti.

Ini emel saya: nurnadzirahrosde@yahoo.com
Terima kasih dan semoga Allah membalas kebaikan sir

Muhammad Yazid Rosly berkata...

Waalaikumussalam. Telah dihantar nota tersebut ke alamat emel yang dinyatakan.