Sabtu, 31 Ogos 2013

Dari Kaca Mata: 56 tahun merdeka, apakah ada kebebasan?
Kata orang, Merdeka itu satu kebebasan, satu nikmat yang dihadiahkan oleh nenek moyang kita, para pejuang dan para pemikir yang satu masa dahulu bersusah payah mencari jalan dan berjuang untuk membebaskan negara dari kongkongan penjajahan.

Itu maksud mudah acap kali perkataan "Merdeka" itu dituturkan oleh setiap rakyat Malaysia. Namun di satu sudut timbul satu persoalan yang barangkali menjalar juga bagi sesetengah pemikir masa kini. Apakah "Merdeka" dahulu sama dengan "Merdeka" sekarang? Apakah 56 tahun dahulu, semangatnya itu tidak luntur? Apakah rakyat kini benar-benar menghayati erti kemerdekaan itu?

Hakikatnya, dalam soal kesejahteraan negara, ada mungkin terlihat kini bahawa permainan perkauman seringkali ditiup, cuba bersikap prejudis di antara satu sama lain. Di saat kononnya slogan Satu Malaysia diungkapkan sesetengah pemimpin, di saat itu jugalah slogan perkauman dilaungkan. Apakah kepentingan politik itu telah menenggelamkan semangat bersatu padu di antara kaum?

Itu mungkin sedang berlaku kini. Tsunami politik yang melanda pada tahun 2008, dan pembantaian tsunami itu muncul lagi untuk gelombang kedua pada tahun 2013, menyaksikan bahawa arena politik tanah air berubah sekelip mata. Bermula saat itu jugalah, percaturan politik dilihat berubah secara drastik sehingga ada ketikanya dikatakan bahawa peristiwa 13 Mei akan berulang lagi.

Mungkin atas alasan survival politik, maka terdapat segelintir pemimpin itu tanpa berfikir panjang terus mencetuskan permainan politik kaum yang ternyata berifat rasis dan prejudis. Disebabkan kepentingan diri inilah, maka jurang perkauman di antara kaum mula melebar.

Setelah 56 tahun merdeka, apakah rakyat benar-benar merdeka dari penjajahan pemikiran bersifat perkauman? Satu tanda tanya yang barangkali hanya mampu dijawab oleh rakyat Malaysia sendiri.

Itu belum masuk sudut akhlak dan moral anak muda pada hari ini. Prinsip kegamaan itu kelihatan mula pudar dalam kalangan anak muda. Paling meruncingkan, krisis moral mencapai satu tahap yang membimbangkan tatkala soal hukum dan hakam agama itu diketepikan dan dijadikan satu permainan. Zina berleluasa, arak pula menjadi satu minuman kebiasaan. Tiada lagi rasa malu tatkala dosa dilakukan. Hiburan melampau menjadi satu kebudayaan, yang andai dibiarkan untuk satu tempoh, akan menjadi darah daging generasi hari ini, hingga sampai ke satu tahap harus dan menjadi kemestian buat anak-anak muda.

Umur 56 tahun menyaksikan perubahan pemikiran dan semangat kebangsaan dalam kalangan generasi hari ini. Sesungguhnya, satu tindakan bersepadu dan konkrit pelu dibuat bagi memperbetulkan minda dan budaya masyarakat hari ini. Pengekalan identiti bangsa itu dilihat semakin pudar, ditakuti akan tiba masanya nanti, rakyat Malaysia menjadi masyarakat yang memiliki budaya 'celupan' dari bangsa-bangsa lain.

Sama-sama berfikir sejenak, merenung kembali erti kemerdekaan yang sebenar. Moga, keamanan dan kesejahteraan yang dinikmati ini akan kekal untuk hari-hari mendatang.

Bicara ini diakhiri dengan sisipan petikan "7 Wasiat Raja-raja Melayu". Petikan bicara ini dpetik dari ucapan Raja Muda Perak, Raja Dr. Nazrin Shah. Moga kita sedar tanggungjawab yang perlu dipikul.


 7 wasiat Raja-raja Melayu:

1) Kami namakan dan kami panggil akan dia, bumi yang kamu pijak dan langit yang kamu junjung Persekutuan Tanah Melayu (sekarang dikenali sebagai Malaysia)

2) Kami isytiharkan dan kami simpan untuk kamu dan kami benarkan kamu isytihar dan simpan untuk anak cucu kamu, selain gunung-ganang, tasik dan hutan simpan, Tanah Simpanan Melayu sehingga nisbah 50 peratus, selebihnya kamu rebutlah bersama-sama kaum lain.

3) Bagi menjaga kamu dan bagi melindungi anak cucu kami serta hak milik kamu, kami tubuhkan Rejimen Askar Melayu selain untuk membanteras kekacauan dalam negara dan ancaman luar negara.

4) Kami kekalkan dan kami jamin kerajaan dan kedaulatan Raja-raja Melayu memerintah negara ini.

5) Kami isytiharkan Islam sebagai agama Persekutuan.

6) Kami tetapkan bahasa kebangsaan ialah Bahasa Melayu.

7) Kami amanahkan dan kami pertanggungjawabkan kepada Raja-raja Melayu untuk melindungi kedudukan istimewa orang Melayu dan kepentingan sah kaum-kaum lain (kemudian ditambah kedudukan istimewa anak negeri Sabah dan Sarawak)
Salam Merdeka!
1 ulasan :

bangibookseller berkata...

Kunjungi blog kami untuk novel novel menarik berbahasa Inggeris...(visit us for popular english novels...)
http://bangibookseller.blogspot.com/